LIPOGEMS® Zsírátültetéses Kezelés

LIPOGEMS® Zsírátültetéses Kezelés

A LIPOGEMS ® egy egyszer használatos, zárt rendszerű, az FDA (Food and Drug Administration – USA) által is engedélyezett eszköz a zsírszövet feldolgozására és azonnali injektálására. Az így előállított, enzimes laboratóriumi sejtszaporításon át nem esett és felaprított saját zsírszövet különböző betegségek (pl. porckopások, porc- és inszalag sérülések) kezelésére, illetve szépészeti beavatkozásokhoz használható (pl. arc és egyéb testtájak saját sejtekkel történő feltöltése, regenerálása). A LIPOGEMS ® forradalmian új módja az eltávolított zsírszövet felhasználásának, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét.

Hogyan hat a LIPOGEMS ® kezelés?

A zsírszövet (1. ábra) a zsírsejteken túl nagy számban kapillárisokat tartalmaz, amelyekben pericytáknak nevezett perivasculáris (erek mentén elhelyezkedő) sejtek találhatók (2. ábra). A LIPOGEMS® kezelés a zsírszövet mechanikus felaprítása révén pericytákat szabadít fel a szövetből, amelyek ezt követően ún. mezenhymális őssejtekké alakulnak át.

A zsírszövet szerkezete

A zsírszövet szerkezete (1. ábra)

Pericita

Pericyta (2. ábra)

A LIPOGEMS® kezelés hatása abban rejlik, hogy az általa “előállított” őssejtek különböző szakosodott (differenciálódott) sejtekké képesek alakulni, mint pl. porcok, izmok, csontok, inak, ínszalagok sejtjei. Ez a folyamat mindig a környezethez igazodóan, a környező sejtekkel történő információcsere irányítása alatt fog lezajlani, így a differenciálódó őssejtek biztosítják a sérült, hiányos szövet regenerációját.

Emellett ezek a sejtek fékezik a hegesedési folyamatokat, növelik az erezettséget, leállítják az oxigénhiány következtében beálló sejthalál folyamatát és ténylegesen erősítik a szövetek természetes regeneráló képességét. A mezenhymális őssejtek ezen túlmenően a természetes antibiotikum termelésük révén gyulladásgátló és baktericid tulajdonsággal rendelkeznek.

Ezen okok miatt a LIPOGEMS® kezelés a regeneratív orvoslás értékes eszköze, amely számos betegség kezelésében illetve esztétikai kezelésekben széleskörűen alkalmazható.

Mitől olyan egyedi a LIPOGEMS ® ?

Fontos jellemzője a rendszernek, hogy egy azonnali, kizárólag fizikai behatásokon alapuló enzim-mentes eljárás alkalmazásával megőrzi az ép sztróma vaszkuláris frakciókat, (ld. 1. ábra) a mezenchymális őssejtek mellett támogatópericytákat és citokineket, valamint a kötőszöveti mátrixot. A más eljárások által alkalmazott technológiák és egyéb zsír-feldolgozási módszerek figyelmen kívül hagyhatják a természetes és gyógyítási környezet összetettségét. Szakítva az eddig elfogadott általános vélekedéssel, kijelenthető, hogya zsírszövet egy nagyon dinamikus és aktív biológiai szövet. Nem csak mezenchymális őssejteket (MSCs), de növekedési faktorokat, támogató sejteket, azaz pericytákat, és gyógyító fehérjéket, azaz citokineket is tartalmaz. A citokinek a sejtek közötti információ továbbításában elengedhetetlen, kis molekulatömegű proteinek. Minden maggal rendelkező sejt termel citokineket, amik más sejtek működését befolyásolják. A citokinek nélkül az őssejt nem tudja, mit kell tennie!

Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat. Ennek következtében, a zsírszövet pl. a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája. További előnye, hogy szinte korlátlanul és gyorsan megújul, bármely életkorban nagyon könnyen hozzáférhetően rendelkezésre áll, így nincs szükség fájdalmas csontvelő eltávolításra.

Problémát jelent azonban, hogy a regeneráció szempontjából fontos sejtek és citokinek be vannak ágyazva a zsír-mátrixba . A zsír laboratóriumi körülmények között, enzimek segítségével ugyan oldható, és a kívánt sejttípusok szaporíthatók (poliferáció). A folyamat hosszadalmas, költséges, és nem mindig biztosítja a kívánt sejtek olyan arányú túlélését, mint ahogy azt a LIPOGEMS® eljárás biztosítja.

A LIPOGEMS ® technológia forradalmi újdonsága

A technológia újdonsága abban rejlik, hogy egy zárt, steril készülék segítségével azsír egy minimális, enzim-mentes kezelésen megy keresztül. Ez a zsírcsomók fokozatos méretcsökkenését, valamint a gyulladáskeltő olajok, vérmaradványok és egyéb szükségtelen sejttípusok eltávolítását is jelenti.

Mindezt kizárólag fizikai behatások és különböző szűrőksegítségével, ami egyben biztosítja a sejtek – a természetben is előforduló fizikai sérülések (pl.: konyhai balesetek, törések, zúzódások, stb.) alkalmával bekövetkező – aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítása érdekében.

A megfelelő szövetállomány kinyerése az infúziókhoz is használt steril sóoldatban történik, ami légmentes, a szervezeten belüli mikro-környezethez nagyon hasonló körülményeket biztosít és minimalizálja a sejtek sérülését. Ennek következtében kimagasló hatásfokkal őrizhető meg a teljes, természetes szövetközeg, kihasználható az így elérhető maximális regeneráló képesség .

Fontos megjegyezni, hogy a LIPOGEMS® nem csupán őssejt terápia. Sokkal inkább egy átfogó regeneráló kezelés. Kevéssé ismert tény, hogy ha a sérült területre tisztán csak őssejtet fecskendezünk, a sejtek többsége elpusztul. Ahogy az előzőekben említettük, a mezenchimális őssejteknek egyéb sejtek és proteinek támogatására van szüksége ahhoz, hogy gyógyító, regeneráló tevékenységüket ki tudják fejteni.

Az úgynevezett „őssejt” kezelésekkel szemben a LIPOGEMS ® legnagyobb – és kifejezetten egyedi – előnye a zsírszövetbe zárt teljes gyógyító környezet gondos felhasználása és pontos befecskendezése. A LIPOGEMS ® eljárás célja a szövetek természetes gyógyhatásának kiaknázása és felhasználása számos betegség kezelésére és a szépészeti regenerációs beavatkozások során.

A LIPOGEMS ® kezelés előnyei összefoglalva

 • Saját, feldolgozott zsírszövet-átültetés, kilökődés kockázata nélkül
 • Helyi érzéstelenítés – a kezelés után a páciens hazamehet
 • Nem lép fel duzzanat és véraláfutás
 • A bőr felülete táplált/regenerált
 • Hosszantartó hatás

Hogyan zajlik a LIPOGEMS ® kezelés?

 1. Először a bőr érzéstelenítésére kerül sor helyi érzéstelenítéssel. Ezután egy vékony, tompa hegyű kanült vezetnek a zsírrétegbe, ahová steril sóoldat és érzéstelenítő keverékét szivárogtatják be. Körülbelül 15 perc alatt az érzéstelenítés kifejti hatását. Érzékenyebb páciensek, illetve olyan kezelések esetén, amikor ez indokolt, központi fájdalomcsillapítás, vagy akár altatás is alkalmazható.
  Hogyan zajlik a LIPOGEMS beavatkozás?
 2. A vékony szövet-gyűtjő kanül bevezetésével megkezdődik az aspiráció (zsírleszívás). Ez csak néhány percig tart és gyakorlatilag fájdalommentes. Attól függően, hogy melyik területről, és milyen beavatkozásról van szó, 50-500 cm3 zsír kerül eltávolításra.
  Hogyan zajlik a LIPOGEMS beavatkozás?
 3. A zsír begyűjtése után közvetlenül megkezdődik a feldolgozás (aprózás és a megfelelő sejtek kinyerésére irányuló térfogatcsökkentés).

Hogyan zajlik a LIPOGEMS beavatkozás?

A szabadalmaztatott LIPOGEMS® eljárással, kinyerik az erőteljes gyógyító hatással rendelkező autológ (csak saját eredetű sejteket tartalmazó) szövetet a regeneratív hatás eléréséhez szükséges teljes természetes szövetkörnyezet megtartásával.

A folyamat mindössze 10-40 percet vesz igénybe, az adott beavatkozáshoz szükséges szövetmennyiség függvényében.

Hogyan zajlik a LIPOGEMS beavatkozás?

A szövet-szelekció eredménye – aranysárga színű, könnyen injektálható folyadék – ezután, az adott kezelésnek megfelelő technikával, egyszerűen bejuttatható a regenerálandó területre.

A LIPOGEMS® kezelés teljes időtartama kb. 45-120 perc, melynek döntő részét az érzéstelenítés és a szövetszelekció teszi ki.

Kinek ajánlott a LIPOGEMS ® kezelés?

Az LIPOGEMS ® terápia széles körűen alkalmazható a gyógyítás, szövetregeneráció területén

Ortopédiai célú felhasználása

 • Oszteo-artrózis kezelése, csont- és porcszövet rekonstrukció (porc- és csontkopások, teniszkönyök, golfkönyök stb.)
 • porc és ínszalag-sérülések
 • egyéb sportsérülések
 • fájdalomcsökkentés

Jelen pillanatban is számos klinikai kutatás van folyamatban világszerte a LIPOGEMS® egyéb alkalmazási területeit és hatásait illetően.