Birkózók könyöktáji sérülésből eredő idegbántalma

A BMJ Case Reports-ban megjelent tanulmánybandr. Kun Renátó Zsolt és Módos Péter könyökműtétein keresztül szerezhetünk a mindennapi gyakorlatban is hasznos tapasztalatokat (a műtéteket még 2003-ban és 2005-ben végezte a szerző).

A téma fontosságát a következők jelentik:

· A birkózók között a könyöktáji idegbántalom sokkal nagyobb arányban fordul elő, mint az átlag népességben.

· Emiatt a gyakorló orvosnak kevesebb a tapasztalata, és ha nincs tisztában a sérülés vagy az eltérés lehetséges okaival, nehezen ismeri fel magát a betegséget.

· Szűk anatómiai régióban (5-10 cm), egymástól teljesen eltérő mechanizmussal jöhetnek létre a hasonló tüneteket okozó bántalmak, ami nemcsak a felismerést, de a kezelést és a sikeres rehabilitációt is befolyásolja.

· Ki kell emelni a háromoldalú konzultáció és kooperáció jelentőségét, amelynek a kezelő sebész + a versenyző + edző között kell létrejönnie a megfelelő időben és módon történő szőnyegmunkára való visszatéréshez.

Külön köszönet a példaértékű együttműködésért az egyesületi és keretedzőknek, Sike Andrásnak, Struhács Györgynek, Takács Ferencnek, Bacsa Ferencnek és Módos Jánosnak!

A „singcsonti” ideg instabilitása a könyöktájon élversenyző birkózónál

Alapvetően Renátó esetét követjük végig, mert az volt a nehezebb, bonyolultabb minden szempontból, kiegészítve azokkal a részletekkel, amelyek Csonti sérülésére voltak jellemzőek.

Renátó egy egyszerű, birkózók számára mindennapos, egyben szokásosnak nevezhető esés következtében sérült meg (ezt a II. ábra illusztrálja). Csontinak egy anatómiai sajátosság mellett bekövetkező túlterhelés okozta a panaszait.

I. ábra:

A képen egy baloldali könyök látható. Alul fut (kékkel jelölve) a "singcsonti ideg". Az ezt rögzítendő szalag (szürke trapéz) egy ízületen kívüli szalag – tehát nem az oldalszalag. Pirossal mutatjuk az ideg lehetséges elmozdulását szalagsérülés (instabilitás) esetén. Ugyanakkor az ideget leszorítás is érheti ettől feljebb vagy lejjebb a megerősödött izmok által – ahol már az izmok között fut. A kép baloldalán (sárga nyíllal jelölve - a karon) a triceps, az ábra jobboldalán (narancssárga nyíllal jelölve - az alkaron) a singcsonti csuklóhajlító izom 2 feje között történhet a leszorítás.

II. ábra:

Könyökre esés

Itt egy mindenki által jól ismert, banális sérülési mechanizmust láthatunk. Ez elég gyakori birkózásban, de szerencsére nem olyan gyakori az ezután bekövetkező szalagsérülés, ami az ideg instabilitását okozza.

III. ábra:

Fellépő idegi fájdalom A fenti sérülés következtében, az idegi fájdalom hatására korlátozottá válik a versenyző mozgása és teljesítménye.

Következő ábránk azt hivatott bemutatni, hogy ezen sérülés esetén, birkózás közben, erő ellenében történő hajlításkor egy elektromos kisülésszerű érzés (ismerős ugye?) akadályozta a versenyzőt a 100%-os teljesítményben.

Mindkét versenyző esetében elkerülhetetlen volt a műtéti beavatkozás.

Renátó esetében egy 6 hetes, eredménytelenül lezajló fizioterápiás kezelés után döntöttünk a műtét mellett. Mivel a szakirodalomban is igen ritka elváltozásról volt szó, ezért halasztottuk a műtétet. Kétségtelen ugyanakkor, hogy ez nem csak fizikailag viseli meg a sportolót, hanem a műtét elkerülésébe való reménykedés lelkileg is felőrli az embert. Ugyanakkor a 6 hetes várakozási időt reális kompromisszumnak tartottuk.

Csonti „szerencsésebb” volt, mert a probléma hosszú távon alakult ki, így csak a fájdalmak felerősödésekor – pár hónap múlva - vált szükségessé a műtét.

A következő ábrán a műtéti kép jönne – amitől megkíméllek Titetek. A lényege:

1. Instabilitás esetén az elszakadt szalagot kell helyreállítani.

2. Ha ettől feljebb vagy lejjebb jön létre a nyomás, akkor viszont fel kell szabadítani a megerősödött izomkötegek alól.

Ez sebészileg fontos szempont. Az egyiknél rögzíteni kell az ideget, a másiknál felszabadítani. Magyarul: nagyjából ugyanazon a helyen, ugyanazon tünetcsoport esetén teljesen más műtéti elvet kell alkalmazni a két esetben! Ez természetesen befolyásolja a rehabilitációt is. Az egyszerűség kedvéért az elhúzódóbb (vagyis az ideg rögzítésénél szóba jövő) esetet mutatom be.

IV. ábra:

  • Varratszedés után 4 hétig általános kondicionálás – futás, kerékpár, úszás.
  • 4-6. hét egytengelyű erősítés.
  • 6. héttől összetettebb erősítés, pl. kötélmászás.

http://www.magyarbirkozas.hu/images/stories/bra4_magyar_birkzs_v2.jpg

  • 8. héttől fogásgyakorlás.
  • 10. héttől játékos birkózás, fél ellenállás.
  • 12. héttől teljes intenzitás.

Szerencsére a műtétek jól sikerültek, amelyhez nagyban hozzájárult a versenyzők és edzőik 100% kooperációja, amelyért köszönettel tartozom – hiszen így igazi élmény a gyógyítás. Szeretnék egy-egy szép mozdulatot mutatni kettőjükről birkózás közben bizonyítékként (természetesen a műtétek után):

Csonti

Csonti műtét után

Renátó

Renátó gyógyultan